Sağlık İçin Zeytin & Zeytinyağı

Zeytinin öyküsü 

Homeros’un “SIVI ALTIN” olarak nitelendirdiği, eski çağın tanrı ve tanrıçalarından ilahi dinlere kadar kutsal sayılan zeytin ve zeytinyağının, gençlik ve güç iksiri olduğuna inanılıyor.


Tarihi, günümüzden 8000 yıl öncesine dayanan zeytin birçok efsanenin de kaynağı olmuştur. Nuh Peygamber’den Antik Yunan’a, Mısırlılardan Romalılara kadar tarihin her aşamasında zeytin ağacından ve zeytinyağının yararlarından söz edilmektedir.

Zeytin Ağacı kuzeyde, Anadolu üzerinden Yunanistan, İtalya ve İspanya’ya; güneyde, Mısır üzerinden Kuzey Afrika’ya yayılmıştır. 16. yüzyılda Kuzey Amerika ve Latin Amerika ile birlikte Çin’e ve Japonya’ya ulaşmıştır.  Gerek mitolojideki ve gerekse günlük yaşamdaki yeri bakımından Akdeniz kadar hiç bir coğrafyada zeytinin tarihi izlerini takip edebilmek mümkün değildir.

Kur’an-ı Kerim’de de zeytinden söz edilmektedir. Kur’an’da bu zeytin ağacının Sina Dağı’ndan geldiği, meyvelerinden yağ elde edildiği ve bu yağın yemeklere lezzet vermek için kullanıldığı yazılıdır.

Zeytin, dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de doğasından gelen özellikleri nedeniyle ham dane olarak tüketilmediği için işlenmekte böylece farklı sektörlere (zeytinyağı ve sofralık zeytin sektörlerine) hammadde kaynağı oluşturmaktadır. Hatta zeytinyağı üretiminden sonra prina gibi yan ürünler de üretilmekte ve ana sektörler yanında yan sektörlerin de oluşumu söz konusu olmaktadır.

Tıpkı portakalı sıkıp suyunu içebildiğimiz gibi zeytini de sıkıp yağ olarak kullanıyoruz. Bir zeytin ağacının ortalama ömrü 300-400 yıldır, ancak 3 bin yaşında zeytin ağaçlarına da rastlanmıştır. Bu nedenle zeytin ağacı mitoloji ve botanikte “ölümsüz ağaç” olarak adlandırılmaktadır.

Zeytinyağının saymakla bitmeyen faydalarından bazılarını sizinle paylaşmak istedik… 

  1. Zeytin ve zeytinden üretilen besinler kalp ve damar sağlığını korur.
  2. Zeytinyağı, cildi yaşlanmanın etkilerinden korur, cilt hastalıklarının oluşumunu önler ve cildi güzelleştirir.
  3. Zeytinin tansiyon düzenleyici ve şeker hastalığını azaltıcı etkisi vardır.
  4. Zeytinyağının içinde bulunan “Oleiprine” adlı madde kansere karşı hücreleri korur.
  5. Zeytin, meyve ve sebze alternatifi olarak diyet lifi kaynağıdır.
  6. Merhem olarak da kullanılan zeytinyağı, yanmayı giderici ve yumuşatıcı özelliktedir.

Zeytinyağı çok basit bir şekilde anlatılmak istenildiğinde aslında zeytinin suyudur. Dünya üzerinde direkt suyunu sıkarak yağ elde edilen az sayıda bitkiden biridir.

AKTAYLAR zeytinyağı, hijyenik tesislerde soğuk sıkım işlemi ile üretilir. Soğuk sıkım yöntemi ile zeytinler herhangi bir ısıl işleme tabii tutulmadan sıkıma alınır böylece içerisindeki yararlı bileşenler ve öğeler kaybolmaz.

Hasat edilen zeytinler uygun koşullarda, aynı gün içinde sıkım merkezine ulaştırılır ve sıkıma girer. Bu sayede zeytinler asit üretemez ve çıkan yağın asit oranı düşük olur.
AKTAYLAR zeytinyağı, düşük asit seviyesine sahiptir. % 0,8 civarında asit oranı arasında bulunarak %100 Naturel Sızma Zeytinyağı özelliğindedir.

Düşük asit oranı tek başına zeytinyağının kalitesini belirlemek için bir kriter olmasa da önemli bir husustur. Asit oranı arttıkça içerdiği vitamin ve antioksidanlar azalır bu da yağa yavan bir tat verir.

AKTAYLAR zeytinyağı ısı ve ışıktan uzak ortamda, hava almadan saklandığında tazeliğini 2 yıl korur.

Naturel Sızma Zeytinyağı olarak, zeytinyağlı yemeklerde, mezelerde, kızartmalarda ve çiğ olarak da rahatlıkla kullanabilirsiniz.

AKTAYLAR zeytinyağı, Türkiye’nin Ege bölgesinde bulunan ve dünyanın oksijeni en iyi yeri olan Kaz Dağları bölgesinden gelmektedir.

Kaz Dağları, iklim yapısı ve çevresi ile insan için en ideal ve güzel hava şartlarına sahiptir. Bölgesine has ve lezzetli zeytinleri ile meşhurdur.

Bu bölge deniz havasından gelen ve yüksek iyot içeren rüzgârlar ile çok verimli ve bereketli topraklara sahip olmuştur.

AKTAYLAR ZEYTİNYAĞI bu bölgenin bereketli ve kaliteli zeytinlerinden elde edilir.

AKTAYLAR Zeytinyağları hiçbir katkı maddesi ve zararlı madde içermez. Ağaçlardan elle toplanan zeytinlerimiz beklemeden sıkıma gönderilir ve elde edilen zeytinyağı, zeytinin suyudur ve içerisinde ek katkı maddesi bulunmaz.

AKTAYLAR Zeytinyağı Fabrikası’nda gıda üretim sürecinde koruyucu madde ve herhangi bir gıda kimyasalı kullanılmamaktadır.